Doğru uygulanan tork, bir aracın ve içindeki yolcuların güvenliğini sağlama konusunda hayati önem taşır. Tork sınırlamalı aletler, tekerlek somunlarının doğru torkla sıkılmasına yardımcı olma konusunda temel öneme sahiptir.

Ancak tork ayarlı darbeli sıkıcı nedir, nasıl çalışır ve hangi alet en uygunudur? Lastik bijonlarını aşırı sıkmadığınızdan ve hayatları tehlikeye atmadığınızdan emin olmak için daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz.

Tork ayarlı darbeli sıkıcı nedir?

Tork ayarlı bir darbeli sıkıcı, aşırı sıkmayı önlemek için ileri yönde sınırlı tork ile verimli tork seviyesi kontrolü sağlar. Alet çalışmayı durdurmaz ancak tork daha yavaş artar, bu da somunu aşırı sıkmamanızı sağlar.

 

 

Tork ayarlı darbeli sıkıcı nasıl çalışır?

Her ikisi de belirli bir torka ulaşıldığında ileri yönde gücü azaltmak için tasarlanmış iki tip tork ayarlama teknolojisi vardır:

  • Mekanik modifikasyon (sıkıcının çekiç mekanizmasında gerçekleşir)
  • Hava akışı modifikasyonu (darbeli sıkıcının hava motorunda meydana gelir)

Hangisinin en iyi performansı sağladığını anlamak için her ikisine de daha yakından bakalım:

a. Mekanik modifikasyonlara sahip tork ayarlı darbeli sıkıcı

Çekici, örsü veya her ikisini de polarladığınızda iki bileşen birbirinin üzerinden "kayar" ve hala olsa bile darbenin etkisi daha az güçlü olur.

b. Hava akışı modifikasyonlu tork ayarlı darbeli sıkıcı

 

Her ikisi de rotoru yavaşlatmak ve dolayısıyla daha az güç sağlamak üzere tasarlanmış iki tip hava akışı modifikasyonu vardır. Daha iyi bir örnek olarak, tork ayarsız bir havalı motorun çizimi verilmiştir:

Hava akışı modifikasyonu olmayan standart bir tork ayarsız darbeli sıkıcıda, hava girişi portunun çapı ileri ve geri yönde aynıdır. Sonuç olarak, genellikle ileri ve geri yönde aynı tork seviyelerini sağlar. Bunu aşağıdaki resimde görebilirsiniz:

 

Tork ayarsız havalı motor (ileri konumda)

a: hava akışı

b: giriş portu

c: motor (kanatlar, rotor ve silindir dahil)

d: egzoz portu

Küçültülmüş giriş portlu tork ayarlı havalı motor

Hava daha küçük bir giriş portundan geçer, bu da hava akışını azaltır ve rotora daha az hava girmesini sağlar, böylece rotor daha yavaş döner. Sonuç olarak, rotorla tahrik edilen darbe mekanizmasının gücü daha düşük olur. Aşağıdaki resme bakın:

Küçültülmüş hava giriş portlu tork ayarlı havalı motor (ileri konumda)

a: hava akışı

c: motor (kanatlar, rotor ve silindir dahil)

d: egzoz portu

e: küçültülmüş giriş portu (tork sınırlamasız alete kıyasla daha küçük)

Eşikli egzoz portlu tork ayarlı havalı motor

Bu durumda, rotorun dönme başlangıcından egzoza kadar olan hareket mesafesi daha kısadır ve bu nedenle rotor daha yavaş döner. Aşağıdaki resme bakın:

Eşikli egzoz portlu tork ayarlı havalı motor (ileri konumda)

a: hava akışı

b: giriş portu

c: kanatlı rotorlu motor

f: eşikli egzoz portu

İki tork sınırlama teknolojisinin değerlendirilmesi

Mekanik modifikasyonlu tork sınırlamalı darbeli anahtarlar, fiziksel temas eden bir çekiç ve örse bağımlı olarak çalıştığı için doğal olarak titreşime maruz kalırlar. Ayrıca temas noktasında daha fazla sürtünmeye uğrarlar ve bu da ısıya neden olur ve potansiyel bir arıza kaynağı görevi görür. Burada hava akışı modifikasyonları yapan aletleri tercih etmek büyük bir avantaj olabilir. Giriş hava akışının daha az olduğu aletler daha az hava tüketir ve mekanik modifikasyonlu aletlere kıyasla daha az titreşim avantajından önemli ölçüde yararlanırlar. Marka ve üreticiye bağlı olarak, hava akışı modifikasyonlu aletler, tork ayarsız tasarıma sahip aletlere kıyasla ileri yönde titreşimi de azaltabilir. Bu, çalışanların genellikle kalıcı ancak kolayca önlenebilir olan ve yoğun ve tekrarlanan titreşime maruz kalma sonucu oluşan, yaygın ancak aynı zamanda sakatlayıcı özellikli kas-iskelet sistemi bozukluklardan biri olan El Kol Titreşim Sendromundan (HAVS) korunmasına yardımcı olur. Alet hangi teknolojiyi kullanıyor olursa olsun, hem mekanik modifikasyonlar hem de hava akışı modifikasyonları, optimum tork seviyesine ulaşıldığında aşılmamasını sağlar. Bu, aşırı sıkmayla ilişkili risklerden kaçınmaya yardımcı olur.

HATIRLATMA - Hava hattı kurulumu

Pnömatik aletlerinizden en iyi şekilde yararlanabilmek için hava hattının doğru şekilde kurulduğundan ve bakımının yapıldığından emin olun. Tüm üretici tavsiyelerinin 6,3 bar hava giriş basıncı üzerinden yapıldığını unutmayın. Genel ekipman verimliliğini (OEE) optimize etmenin verimliliği sürdürmenize, iş yeri güvenliğini ve yatırımınızdan en iyi geri dönüşü sağlamanıza nasıl yardımcı olabileceğini öğrenmek için kılavuzumuzu okuyabilirsiniz.

Tork ayarlı aletler tork kontrollü aletlerle aynı mıdır?

Tork kontrollü aletler, aşırı sıkmayı önlemek için ileri yöndeki torku izleyen bir durdurma işlevine sahiptir. Verilen torka ulaşıldığında alet çalışmayı durdurur. Bunun aksine, tork ayarlı darbeli anahtar çalışmayı DURDURMAZ, sadece tork artışı durur.

Ürünlerimiz hakkında bilgi ve teklif almak için teklif formunu doldurabilirsiniz.