Hava hattını ve çekiç mekanizmasını yağlayarak darbeli sıkıcınızın dayanıklılığını ve ömrünü artırın

Pnömatik darbeli sıkıcınız güvenilmez hale gelmeye, gerektiği gibi çalışmamaya veya aniden durmaya mı başladı? Dayanıksızlık ve zamansız el aleti arızasının en yaygın nedenlerinden biri sadece hava motorunda değil, aynı zamanda çekiç mekanizmasında da yetersiz olan yağlamadır.

Aletinizin en iyi performansı göstermesini sağlamak için düzenli bakımın büyük önem taşıdığı iyi bilinir. Aynı arabanızdaki yağ seviyesini dolu tuttuğunuz gibi, el aletinizdeki yağı ve gresi düzenli olarak kontrol etmeniz önemlidir. Küçük bir bakım, dayanıklılığını ve ömrünü arttırmak için yeterli olabilir.

 

Bu blogda yağlama hakkında iki farklı alana göz atacağız ve uzun bir kullanım ömrü boyunca mükemmel performans sunmaya devam etmesi için darbeli sıkıcınızın bakımını doğru şekilde nasıl yapabileceğinizi açıklayacağız. Ayrıca, havalı el aletlerinizi ne sıklıkta yağlamanız ve mümkün olduğunca üretken bir şekilde çalışabilmek için hangi türde yağ kullanmanız gerektiğini de tartışacağız.

Bir darbeli anahtarın hangi parçalarının yağlanması gerekir?

Yağlama söz konusu olduğunda sıkıcının iki parçası dikkate alınmalıdır:

  1. Hava motoru
  2. Çekiç mekanizması

 

Motorun düzenli olarak yağlanması gerektiğini biliyor olabilirsiniz ancak çekiç mekanizmasının da yağlanması gerektiğini biliyor muydunuz? İki sistem birbirinden bağımsızdır ve bu nedenle ayrı olarak yağlanmalıdır. Hava Motoru, Şartlandırıcı (FRL) veya doğrudan aletteki hava girişine eklediğiniz belirli bir hava hattı yağlayıcısı ile yağlanır. Çekiç mekanizması ise, aletin kullandığı sisteme bağlı olarak iki şekilde yağlanır. Bunlar:

 

  • Gres çekiç mekanizması 
  • Yağ haznesi çekiç mekanizması

 

Çekiç mekanizmasının iki yağlama sistemi türünü anlamak

Çekiç mekanizmasının yağlanması, örs ve çekicin darbe temas noktaları arasındaki sürtünmeyi en aza indirmek için büyük önem taşır ve anahtarın mükemmel durumda çalışmaya devam etmesini sağlar. Şimdi bu iki sisteme daha ayrıntılı bir şekilde bakalım:

1. Gres sistemi:

Bu sistemde gres, aralarında sürtünme olmasını önlemek için yalnızca örs ve çekiç arasındaki temas noktalarına uygulanır.

Gres sistemli bir darbeli sıkıcı mekanizmasında, gresin düzenli olarak ikmal edilmesi gerekir.

Ancak gres (atalet prensipleri) zamanla temas noktalarından çekicin dışına doğru hareket etmesi nedeniyle bu kritik alanda kalmaz. Sonuç olarak sürtünme ve ısı artar, alet de sonunda çalışmayı durdurur. Düzenli olarak gres ikmali yapılması gerekir.

 

2. Yağ haznesi sistemi:

Yağ ile yağlamalı çekiç mekanizması

Yağ haznesi sistemini kullanan bir alette, darbeli anahtarın ön kısmının tamamı yağa batırılmıştır. Yağın mevcut olup olmadığına dair bir soru yoktur, çünkü yağ tüm sistemi çevreler.

 

Bunun bir avantajı, temas noktalarının her zaman yağlanmış olması nedeniyle aletin daha az bakım gerektirmesidir. Bakım daha zor olabilir ancak aşağıda özetlendiği gibi, doğru ipuçları ve tavsiyeler ile yapması çok kolay hale gelir.

Bir darbeli sıkıcının çekiç mekanizması doğru şekilde nasıl yağlanır?

1. Gres sistemi:

Çekiç mekanizmasını doğru şekilde yağlamak için aleti açıp ellerinizle veya bir fırçayla kritik temas noktalarına, yani örse (çekiçle temas eden alanı) ve çekicin iç alanına dikkatli bir şekilde gres eklemenizi öneririz.

 

Çoğu pnömatik alette birden fazla gres bağlantısı vardır ve darbe mekanizmasını yukarıda açıklanan şekilde yağlamak mümkün değilse bazen bu deliklerden gres eklemek mümkündür. Bunların nerede olduğundan emin değilseniz kılavuzunuzu kontrol edin veya size sunulan servise sorun. Yenisini eklemeden önce eski gresi gidermeyi unutmayın!

 

2. Yağ haznesi sistemi:

Yağı değiştirmek için aleti dikkatle açmanız, kullanılmış yağı tahliye edip uygun şekilde bertaraf etmeniz ve ardından yeni bir yağ ile değiştirmeniz gerekir.

SAE30 türü yağ gibi yalnızca darbe sistemleri için uygun yağ kullanmanız gerekmektedir.

 

Not: Bu yağ, hava yağlamada kullanılan yağdan farklıdır.

Ürünlerimiz hakkında bilgi ve teklif almak için teklif formunu doldurabilirsiniz.